Så skulle der alligevel et indisk indslag ind på min blog. Som jeg har nævnt i et tidligere indlæg, så elsker jeg indisk mad og drømmer tit og ofte at tage en smuttur til Indien - kun for at spise den gode mad!
Når man skal lave indisk mad første gang kan det godt virke omfattende at skulle jagte byen rundt efter de forskellige krydderier, men når det så er sagt, så vil krydderierne række til mange indiske aftener.
For dem der bor i Århus, så er der en rigtig god butik der sælger krydderier, chutneys og pickles til en billig pris: Asian shoppen ved Banegårdsgade.
Denne indiske aften består af khatti dal (linse ret), poori (puffede brød), papad (sprøde linse chips) og en mango pickle.
Khatti dal:
Ingredienser (til 2 personer):
- 300 g. gule ærter (lagt i blød natten over)
- 1 tsk. sorte sennepsfrø
- 1 tsk. bukkehornsfrø (fenugreek seed)
- 1 tsk. timian frø (ajowan seed)
- 1 tsk. gurkemeje
- 2 stjerneanis
- 2 laurbærblade
- Lidt citronsaft
- 1 stort løg (finthakket)
- 1 fed hvidløg (hakket)
- 1 sjat oliven olie
- Lidt salt
- Lidt chili efter smag
På billedet kan man se krydderierne; fra kl. 12: stødt bukkehornsfrø (men man kan sagtens bruge hele frø), stjerne anis, timianfrø, gurkemeje, laurbærblade og sorte sennepsfrø.
Alt kan købes i asian shoppen!
Fremgangsmåde:
- De gule ærter hældes i en gryde med kogende vand og koges i ca. 15-20 minutter.
- I en anden gryde hældes olien på og de sorte sennepsfrø lægges ned i gryden.
- Når frøene begynder at poppe og hoppe op skrues der ned for varmen og resten af krydderierne lægges ned i.
- Derefter hældes det finthakket løg sammen med krydderierne og lad det stege i nogle minutter.
- Hæld de færdige kogte gule ærter ned i gryden og hæld ca. ½ liter vand i.
- Lad det stå og simre i ca. 30 minutter og tilføj vand hvis vandet fordamper for hurtigt.
- Efter de 3o minutter bruges en moser eller en anden flad grydeske til at mose ærterne.
- Det skal ikke blive fin mos, bare nok til at der er en lækker chunky sovs.
- Smag til med hvidløg, chili, citronsaft og salt.
Dal'en skal se sådan her ud - og ja, det ser ikke lækkert ud! Men man skal ikke lade sig narre - ved første mundfuld springer alle krydderierne frem
Papad:
Man køber en færdiglavet pakke i asian shoppen og de skal derefter fritteres hjemme. Der er både med spidskommen smag, neutral smag og med chilli.
Pakken ser sådan her ud
Fremgangsmåde:
- I en gryde hældes cirka 1 liter solsikkeolie.
- Varm olien op og tjek om det er varmt nok ved at dyppe en tændstik i olien.
- Hvis der opstår bobler rundt om tændstikken så er olien varm.
- Der er her vigtigt ar man har en hulske eller en anden flad grydeske!
- Læg en papad ned i olien og tryk op og ned på midten af linseskiven med hulskeen. Papad'en burde meget gerne vokse til dobbeltstørrelse i løbet af 2 sekunder.
- Vend papad'en og lad den anden side blive brun.
- Læg den færdige papad på noget køkkenrulle for at dryppe af.
- Gentag processen indtil der er et ønsket antal papads.
Poori:
OBS: Hvis man ikke vil have mere fritteret mad på samme aften så kan man følge denne opskrift og bage brødene på en varm tør pande istedet- De vil dog ikke puffe lige så meget som ved frittering.
Ingredienser:
- 225 g. hvedemel
- 1 spsk olie
- ca. 1 dl. koldt vand
- ½ tsk. salt
Fremgangsmåde:'
- Bland alle ingredienserne sammen til en blød dej.
- Lav små golf-kugle-størrelser af dejen og rul dem ud til en flad rund skive.
- Læg dem lagvis med noget bagepapir imellem.
- Brug den samme varme olie som der er brugt til papad'ne og læg en dejskive ned i olien.
- Brug igen i hulske og pres op og ned på midten af poorien.
- Der burde opstå små lufthuller inde i brødet.
- Vend den efter nogle minutter og tag derefter poorien op af olien.
- Lad den dryppe af på noget køkkenrulle.
- Gentag derefter med de resterende dejskiver.
Til den dejlige mad følger der selvfølgelig 'raw hot mango pickle'. Hvis man har været i Syd Indien så ved man at det bliver serveret til alle retter. Jeg købte en i asian shoppen og den var rigtig god - og STÆRK!
Når man skal lave indisk mad første gang kan det godt virke omfattende at skulle jagte byen rundt efter de forskellige krydderier, men når det så er sagt, så vil krydderierne række til mange indiske aftener.
For dem der bor i Århus, så er der en rigtig god butik der sælger krydderier, chutneys og pickles til en billig pris: Asian shoppen ved Banegårdsgade.
Denne indiske aften består af khatti dal (linse ret), poori (puffede brød), papad (sprøde linse chips) og en mango pickle.
Khatti dal:
Ingredienser (til 2 personer):
- 300 g. gule ærter (lagt i blød natten over)
- 1 tsk. sorte sennepsfrø
- 1 tsk. bukkehornsfrø (fenugreek seed)
- 1 tsk. timian frø (ajowan seed)
- 1 tsk. gurkemeje
- 2 stjerneanis
- 2 laurbærblade
- Lidt citronsaft
- 1 stort løg (finthakket)
- 1 fed hvidløg (hakket)
- 1 sjat oliven olie
- Lidt salt
- Lidt chili efter smag
På billedet kan man se krydderierne; fra kl. 12: stødt bukkehornsfrø (men man kan sagtens bruge hele frø), stjerne anis, timianfrø, gurkemeje, laurbærblade og sorte sennepsfrø.
Alt kan købes i asian shoppen!
Fremgangsmåde:
- De gule ærter hældes i en gryde med kogende vand og koges i ca. 15-20 minutter.
- I en anden gryde hældes olien på og de sorte sennepsfrø lægges ned i gryden.
- Når frøene begynder at poppe og hoppe op skrues der ned for varmen og resten af krydderierne lægges ned i.
- Derefter hældes det finthakket løg sammen med krydderierne og lad det stege i nogle minutter.
- Hæld de færdige kogte gule ærter ned i gryden og hæld ca. ½ liter vand i.
- Lad det stå og simre i ca. 30 minutter og tilføj vand hvis vandet fordamper for hurtigt.
- Efter de 3o minutter bruges en moser eller en anden flad grydeske til at mose ærterne.
- Det skal ikke blive fin mos, bare nok til at der er en lækker chunky sovs.
- Smag til med hvidløg, chili, citronsaft og salt.
Dal'en skal se sådan her ud - og ja, det ser ikke lækkert ud! Men man skal ikke lade sig narre - ved første mundfuld springer alle krydderierne frem
Man køber en færdiglavet pakke i asian shoppen og de skal derefter fritteres hjemme. Der er både med spidskommen smag, neutral smag og med chilli.
Pakken ser sådan her ud
Fremgangsmåde:
- I en gryde hældes cirka 1 liter solsikkeolie.
- Varm olien op og tjek om det er varmt nok ved at dyppe en tændstik i olien.
- Hvis der opstår bobler rundt om tændstikken så er olien varm.
- Der er her vigtigt ar man har en hulske eller en anden flad grydeske!
- Læg en papad ned i olien og tryk op og ned på midten af linseskiven med hulskeen. Papad'en burde meget gerne vokse til dobbeltstørrelse i løbet af 2 sekunder.
- Vend papad'en og lad den anden side blive brun.
- Læg den færdige papad på noget køkkenrulle for at dryppe af.
- Gentag processen indtil der er et ønsket antal papads.
Poori:
OBS: Hvis man ikke vil have mere fritteret mad på samme aften så kan man følge denne opskrift og bage brødene på en varm tør pande istedet- De vil dog ikke puffe lige så meget som ved frittering.
Ingredienser:
- 225 g. hvedemel
- 1 spsk olie
- ca. 1 dl. koldt vand
- ½ tsk. salt
Fremgangsmåde:'
- Bland alle ingredienserne sammen til en blød dej.
- Lav små golf-kugle-størrelser af dejen og rul dem ud til en flad rund skive.
- Læg dem lagvis med noget bagepapir imellem.
- Brug den samme varme olie som der er brugt til papad'ne og læg en dejskive ned i olien.
- Brug igen i hulske og pres op og ned på midten af poorien.
- Der burde opstå små lufthuller inde i brødet.
- Vend den efter nogle minutter og tag derefter poorien op af olien.
- Gentag derefter med de resterende dejskiver.
Til den dejlige mad følger der selvfølgelig 'raw hot mango pickle'. Hvis man har været i Syd Indien så ved man at det bliver serveret til alle retter. Jeg købte en i asian shoppen og den var rigtig god - og STÆRK!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar