Denne form for appetiser oplevede jeg første gang da jeg var på højskoletur på New Zealand og jeg har elsket det siden.
Så da mine højskole piger Louise og Camilla kom til aftensmad, tænkte jeg - det er da oplagt!
Opskrifterne er denne gang langtids koldhævet brød med hummus og haydari (tyrkisk feta-dip)
Hilsen Hanne
Langtids Koldhævet Brød:
Det vigtigste man skal huske når man laver denne form for brød er;
- Dejen skal piskes i lang tid, helst med en køkkenmaskine, men et piskeris kan sagtens bruges (brugt i denne opskrift).
- Dejen skal ikke være fast og skal være ret slasket.
- Melet skal være med høj glutenværdi og protein-niveau eksempelvis Ølandshvede fra Meyer, Vårhvede fra Amo etc. Med denne form for mel opstår de store lufthuller i brødet og en sprød skorpe! Melet kan købes i butikker som Superbrugsen, Føtex, Superbest.
Ingredienser (til 3 brød):
- 12 dl koldt vand
- 800-900 g. mel
- 3 tsk. salt
- 1 spsk. honning
- 1 kvart pakke gær
- 3 dl havregryn
- 1 håndfuld nigella frø, der bare er henrivende og har en dejlig smag á la spidskommen! (eller salt)
Fremgangsmåde:
- Bland gæren, honningen og salt i det kolde vand.
- Hæld havregrynene i.
- Si melet i lidt ad gangen og pisk med elpiskerne ved høj-hastighed.
- Der skal piskes indtil der dannes tråde og dejen er elastisk (ca. 10-15 minutter).
- Hæld dejen i en anden skål smurt med olie.
- Når du hælder dejen ud skal det se sådan her ud - tråde der bliver strukket.
Skålen dækkes med film eller folie og stilles på køl i køleskabet natten over (ca. 8-10 timer).
Når dejen har hævet lægges den på en bageplade med bagepapir. Put vand på fingrene når du tager fat i dejen, eller brug en ske hvis du er dej-forskrækket!
Ovnen stilles på 200 grader og dejen skal stå at hæve cirka 15-20 minutter.
Drys nigella frøene over (eller groft salt hvis du ikke vil bruge penge på det).
Stil brødene ind i ovnen og bag dem indtil skorpen er blevet mørk, cirka 30-40 minutter.
Når de er færdige burde de se sådan her ud.
Hummus:
Spis det i spandevis og elsk det!!
Jeg plejer at bruge tahin (sesampasta) som kan købes hos grønthandlere. Klostertorvs grønthandleren i Århus C har noget rigtig godt og billigt tahin.
Hvis man synes at det lyder lidt for omsonst at bruge penge på det, så kan man riste en håndfuld sesamfrø og det vil have den samme smagseffekt.
Ingredienser:
- 200 g. kikærter (lagt i blød natten over)
- 1-2 tsk stødt spidskommen
- 2 spsk tahin eller en håndfuld sesamfrø
- 1 sjat citron saft
- ½ boullion opløst i 2 dl kogende vand
- lidt olie
- lidt salt & peber
- 1 fed hvidløg
Fremgangsmåde:
- Kog kikærterne i saltet vand i ca. 50 minutter (eller indtil man let kan mase en kikært).
- Brug en minihakker eller en stavblender og mos kikærterne med lidt boullionvand ad gangen.
- Hæld mosen i en skål og rør alle de andre ingredienser ned i.
OBS: Hvis man helst vil undgå en hvidløgs-børge næste dag, så kan man bruge et ½ finthakket løg i stedet for.
Haydari:
Fetadip!! så er der vist ikke mere at sige om det.
Ingredienser:
- 200 g. cremet feta
- 3 peberfrugter
- ½ bundt persille
- lidt olie og vand
- 1 fed hvidløg
- 1 knivspids peber og chilli
Fremgangsmåde:
- Sæt ovnen til 200 grader.
- Skær peberfrugterne i skiver og læg på en bageplade med bagepapir.
- Hæld lidt olie over og stil i ovnen indtil kanterne af peberfrugterne er mørke.
- Når peberfrugterne er klar, skal de moses i en stavblender eller minihakker.
- Herefter tilføjes resten af ingredienserne til der er en lind creme.
Drys lidt ekstra hakket persille over til servering.
Så da mine højskole piger Louise og Camilla kom til aftensmad, tænkte jeg - det er da oplagt!
Opskrifterne er denne gang langtids koldhævet brød med hummus og haydari (tyrkisk feta-dip)
Hilsen Hanne
Langtids Koldhævet Brød:
Det vigtigste man skal huske når man laver denne form for brød er;
- Dejen skal piskes i lang tid, helst med en køkkenmaskine, men et piskeris kan sagtens bruges (brugt i denne opskrift).
- Dejen skal ikke være fast og skal være ret slasket.
- Melet skal være med høj glutenværdi og protein-niveau eksempelvis Ølandshvede fra Meyer, Vårhvede fra Amo etc. Med denne form for mel opstår de store lufthuller i brødet og en sprød skorpe! Melet kan købes i butikker som Superbrugsen, Føtex, Superbest.
Ingredienser (til 3 brød):
- 12 dl koldt vand
- 800-900 g. mel
- 3 tsk. salt
- 1 spsk. honning
- 1 kvart pakke gær
- 3 dl havregryn
- 1 håndfuld nigella frø, der bare er henrivende og har en dejlig smag á la spidskommen! (eller salt)
Fremgangsmåde:
- Bland gæren, honningen og salt i det kolde vand.
- Hæld havregrynene i.
- Si melet i lidt ad gangen og pisk med elpiskerne ved høj-hastighed.
- Der skal piskes indtil der dannes tråde og dejen er elastisk (ca. 10-15 minutter).
- Hæld dejen i en anden skål smurt med olie.
- Når du hælder dejen ud skal det se sådan her ud - tråde der bliver strukket.
Skålen dækkes med film eller folie og stilles på køl i køleskabet natten over (ca. 8-10 timer).
Når dejen har hævet lægges den på en bageplade med bagepapir. Put vand på fingrene når du tager fat i dejen, eller brug en ske hvis du er dej-forskrækket!
Ovnen stilles på 200 grader og dejen skal stå at hæve cirka 15-20 minutter.
Drys nigella frøene over (eller groft salt hvis du ikke vil bruge penge på det).
Stil brødene ind i ovnen og bag dem indtil skorpen er blevet mørk, cirka 30-40 minutter.
Når de er færdige burde de se sådan her ud.
Hummus:
Spis det i spandevis og elsk det!!
Jeg plejer at bruge tahin (sesampasta) som kan købes hos grønthandlere. Klostertorvs grønthandleren i Århus C har noget rigtig godt og billigt tahin.
Hvis man synes at det lyder lidt for omsonst at bruge penge på det, så kan man riste en håndfuld sesamfrø og det vil have den samme smagseffekt.
Ingredienser:
- 200 g. kikærter (lagt i blød natten over)
- 1-2 tsk stødt spidskommen
- 2 spsk tahin eller en håndfuld sesamfrø
- 1 sjat citron saft
- ½ boullion opløst i 2 dl kogende vand
- lidt olie
- lidt salt & peber
- 1 fed hvidløg
Fremgangsmåde:
- Kog kikærterne i saltet vand i ca. 50 minutter (eller indtil man let kan mase en kikært).
- Brug en minihakker eller en stavblender og mos kikærterne med lidt boullionvand ad gangen.
- Hæld mosen i en skål og rør alle de andre ingredienser ned i.
OBS: Hvis man helst vil undgå en hvidløgs-børge næste dag, så kan man bruge et ½ finthakket løg i stedet for.
Haydari:
Fetadip!! så er der vist ikke mere at sige om det.
Ingredienser:
- 200 g. cremet feta
- 3 peberfrugter
- ½ bundt persille
- lidt olie og vand
- 1 fed hvidløg
- 1 knivspids peber og chilli
Fremgangsmåde:
- Sæt ovnen til 200 grader.
- Skær peberfrugterne i skiver og læg på en bageplade med bagepapir.
- Hæld lidt olie over og stil i ovnen indtil kanterne af peberfrugterne er mørke.
- Når peberfrugterne er klar, skal de moses i en stavblender eller minihakker.
- Herefter tilføjes resten af ingredienserne til der er en lind creme.
Drys lidt ekstra hakket persille over til servering.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar